Avrupa Birliği Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi 2020'ye göre Komisyon, biyolojik çeşitliliğin korunması için bir dizi eylemi bireyselleştirmiştir. Bu eylemlerden biri olan Eylem 9, "Rural Development'ı biyolojik çeşitlilik ihtiyaçlarına daha iyi hedeflemek ve çiftçilere ve ormancılara biyolojik çeşitlilik koruma konusunda birlikte çalışmalarına yardımcı olacak araçlar geliştirmek" olarak öne çıkar ve bölgesel ve yerel düzeyler için uyarlanmış kırsal stratejiler ve programlar geliştirmenin gerekliliğini vurgular. Aynı stratejiden Eylem 10, "Avrupa tarımındaki genetik çeşitliliği korumak ve desteklemek" amaçları, tarım alanındaki genetik çeşitliliği desteklemek için özel tarım-çevresel önlemler geliştirmenin önemini vurgular, aynı zamanda genetik çeşitliliğin korunması için bir stratejiyi vurgular.
Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası (CAP), "arazi mülkiyeti, kullanımı ve doğal kaynaklara erişim konusundaki netlik" ve "Çevresel Etki Değerlendirmesi yapma ve önlemler alma" konularında açıklık sağlamanın, biyolojik çeşitliliği destekleyen bir tarım yaratmaya yardımcı olacağını vurgular. Gerçekten de "çiftçiler ve toprak sahiplerinin faaliyetlerinin habitatlar ve türler üzerindeki etkilerini azaltma olanaklarına sahip olmaları gerekir." Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda ve Tarım için Genetik Kaynaklar Komisyonu'nun "Gıda ve Tarım için Dünya Biyolojik Çeşitlilik Durumu" raporu, gıda sistemlerimizin temelini oluşturan biyolojik çeşitliliğin kaybolduğunu kanıtlamakta ve gıda, geçim, sağlık ve çevrelerimizin geleceğini ciddi tehdit altına koymaktadır. Bir kez kaybedildikten sonra, gıda sistemlerimizi destekleyen ve gıdamızı üreten kişilere sürdürürlük sağlayan türlerin hiçbiri kurtarılamaz. Daha az biyolojik çeşitlilik, bitkilerin ve hayvanların zararlılara ve hastalıklara karşı daha savunmasız olmaları anlamına gelir. Bu nedenle, gıda tedarik endüstrisi ve tarım sektörü, gıda güvenliğini ve çevresel korumayı hedefleyen ortak uzun vadeli bir strateji üzerinde çalışmalıdır.
Bu bağlamda, Avrupa Birliği'nin politikası, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka kullanarak verimliliği artırmayı ve dünya çapındaki çiftçileri motive etmeyi amaçlamaktadır. "Bağcılık ürünleri için, cannabis, domates ve salatalık gibi bitkiler için, bir yetiştirici, bitkiyi nasıl bakım yapacağını bilerek metrekare başına %500 daha fazla elde edebilir, bu nedenle artırılmış gerçeklik aracılığıyla artırma, büyük bir potansiyele sahiptir." Mevcut yüksek gıda talebi ve nüfus artış eğilimi, gıda üretimi alanında harekete geçilmesini istemektedir. Yüksek Düzeyli Uzman Forumunun projeksiyonları, 2050'de 9.1 milyar insanlık nüfusunu beslemenin, 2005/07 ile 2050 arasında genel gıda üretimini %70 artırarak gerekeceğini göstermektedir. Makedonya, Türkiye, İtalya, kaliteli gıda üretimi ve bolluk ve yüksek kaliteli tarım konusunda dünya liderlerinden biridir. Ancak çiftçilerin ve gıda üreticilerinin mesleki eğitim olanakları, özellikle ortak dil ve çevrimiçi olarak sınırlıdır. "İnovatif Eğitim - Artırılmış Gerçeklik ile Yeşil Gıda" (IT-ARGF) projesi, tarım alanındaki biyolojik çeşitliliğin kaybolmasını önlemek ve teknoloji aracılığıyla araçlar ve bilgi sağlayarak ürün kapasitesini maksimize etmek amacıyla çiftçilere eğitim vermek üzere oluşturulmuştur.